Vi har fått et nytt nettsted, gå dit.

askerspeiderne.no Byttetorget
Gammel forside
Ny forside
Stifinnere
Roverhula
Intervjuet
Reisebrev
Sommerleir
Arrangementer
Konkurranser
Feltkjøkkenet
Tipshjørnet
Andakten
Om oss
Nyhetsarkiv
Dokumentarkiv
Redaksjonen
Pages in English
RSS
Installer sk i Firefox
 
Feltkjøkkenet
Bilde 29.07.2003 02:52

Brød- og kakebaking på tur
Tekst: Eivind Løvdal Knutsen / Foto: 

Er du lei av tørt brød og kjedelig mat på tur, eller ønsker du bare noe godt å sette tenna i? Hva sier du til nybakt brød til frokost, eller et lite saftig og ferskt kakestykke når du sitter rundt bålet en sen kveld? Det er enklere enn du kanskje tror!


Dette er noe som garantert kommer til å slå an blant resten av patruljen. Hvorfor ikke bruke litt penger fra patruljekassa for å gjøre leiren litt mer hjemmekoselig!

Fremgangsmåten for å lage brød eller kake er akkurat det samme, det eneste som skiller er selvfølgelig ingrediensene. For å bake brød trenger du en melblanding. Denne kan du lage selv, eller du kan kjøpe en ferdig i butikken. Disse står sammen med melet og er svært enkle og lage. Husk bare å ta med gjær hvis det ikke følger med pakken.

Hvis du skal lage kake kan du også her lage en blanding med alle de tørre ingrediensene hjemme. Det som er verre er hvis kaken trenger melk eller egg. Disse ingrediensene råtner fort på en speiderleir, men hvis det er en helgetur bør det funke bra.
Det enkleste er sannsynligvis å kjøpe en av de ferdige blandingene som ofte bare tenger å tilsettes olje og vann. Dette gjør hele bakingen litt enklere.

Det du trenger:

  • Primus, eller noe annet som kan gi deg varme.
  • To kjeler og ett lokk. Den ene kjelen må være en god del større enn den andre.
  • Tre middels store steiner.
  • Brød- eller kakeblanding.

Framgangsmåte:

  • Brød: Bak brødet på vanlig måte, eller følg oppskriften som står bak på pakningen. Hevingen kan være et problem, særlig om vinteren. Hvis du har tenkt deg brød på morgenen dagen etter kan du blande sammen brøddeigen kvelden før. På denne måten vil brødet heve nok. Om sommeren er ikke heving et stort problem siden det nesten er romtemperatur ute.
    Kake: Følg vanlig prosedyre for blanding av ingrediensene.

  • Putt røren eller deigen i den minste av de to kjelene. I den største kjelen legger du de tre steinene nedi som vist på tegningen.

  • Plasser så den minste kjelen ned i den største, og legg på lokket. Også dette som vist på bildet.

Det er viktig at det er god plass mellom den minste av kjelene og lokket, ellers vil det ikke bli god nok luftgjennomstrømming rundt kjelen. Sett kjelene på primusen og la primusen stå på lav varme, ellers blir bakverket svidd. De forskjellige bakeverkene trenger ulik steketid, men de gangene jeg har stekt brød har det tatt rundt en time. Hvis du er veldig usikker kan du bruke en tynn pinne til å stikke ned i bakeverket for å sjekke om det er ferdigstekt. Fester det seg deig på pinnen trenger den mer tid, men vær forsiktig med å løfte lokket for mye av. Den varme luften i kjelen vil da forsvinne og gjøre at bakingen tar lengre tid.

Det som skjer er at luften i den store kjelen varmes opp og dette gjør at det hele virker som en varmluftsovn. Dette funker knall og er verd forsøket!

Lykke til!

Skriv ut

Bilde Siste info sommer­leir
Her finner du all praktisk informasjon om leiren 

Bilde Over­booket flagg­borg
Stas å gå i flagg­borgen rundt Skau­gum på 17. mai 

Bilde Stifinner­leir 17-19. juni
Klart for egen sti­finner­leir på Strand­heim 

Bilde Leirens eldste deltaker
70 år og på leir for første gang siden 1987 

Bilde Førere plan­legger i Dan­mark
Program­met for høsten legges 

Bilde Kylling med salat på tur
Auriga har laget mat til kokke­merket 

Hvem-hva-hvor
 

Bilde Siste info sommer­leir
Her finner du all praktisk informasjon om leiren 

Bilde Dagen før dagen - hva skjer i morgen?
Ta imot underet 

Terminliste - Stifinnergutter
Terminliste - Stifinnerjenter
Terminliste - Vandrere
Terminliste - Rovere

Tveterhytta
Bestill Tveterhytta
Lavvúen
Bestill lavvú
Kanoene
Bestill Kano
Gapahuken
Bestill Gapahuken

Gi grasrotandelen til oss Byttetorget Tips oss Lyst til  bli speider?