Vi har fått et nytt nettsted, gå dit.

askerspeiderne.no Byttetorget
Gammel forside
Ny forside
Stifinnere
Roverhula
Intervjuet
Reisebrev
Sommerleir
Arrangementer
Konkurranser
Feltkjøkkenet
Tipshjørnet
Andakten
Om oss
Nyhetsarkiv
Dokumentarkiv
Redaksjonen
Pages in English
RSS
Installer sk i Firefox
 
Intervjuet
Bilde 31.10.2006 15:10

Våpen­brødre i nord
Tekst: Rolf / Foto: Rolf"

askerspeiderne.no forente i helgen Thomas og Martin som tjenestegjør ved henholdsvis Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) (Kirkenes) og Jegerbataljonen (Porsangermoen). Her finner du historien og et intervju med hver av dem.


Rally Lappland
Vi kunne like gjerne klat det rally Sameland, men Lappland er jo litt kulere da. Fredag reiste Rolf opp til Sameland for å hente Martin med leiebil på Porsangermoen. Rolf fikk opprinnelig kansellert flyet til Alta, men ordnet ny leirebil fra Lakselv og ny reise dit slik at ruten ble holdt. Dette var viktig da reisen over til Kirkenes var lang selv med en snarvei igjennom Finland. Fredag kveld kom Martin og Rolf frem til Kirkenes og fikk snakket litt med Thomas før de tok kvelden. Neste dag stod Russlands grense for tur!

Besøk på Russergrensen
Lørdag morgen setter vi av sted mot grensen etter en stopp i Kirkenes for litt proviantering. Vi passerer ""Storskog"", Norges eneste grenseovergang til Russland, og setter kursen mot Grense Jakobselv. Her helt nord på grensen finner vi Grense Jakobselv opp mot Barentshavet. Her slår vinterstormene inn over en hvit sandstrand og grensejegerne bader hver lørdag. Bildet viser oss med norsk gul grensestolpe i front og Grense Jakobselv rennende bak oss. Bak ser vi den røde og grønne grensestolpen på russisk side, grensen går i det dypeste løpet i elven bak oss. På vei tilbake kjører vi innom grensestasjonen. Her får en omvisning og brif om grensestasjonens oppgaver. Dette er en av de tre mulige grensestasjonene Thomas vil tjenestegjøre ved rett over nyttår.

Klar for å bli grensejeger
Thomas har akkurat vært på grensen og sett Grense Jakobselv som kan bli hans oppholdssted i 6 måneder fra nyttår. Vi sitter på en pizza restaurant i Kirkenes og vi må høre hva han gjør for å bli grensejeger?

'Jeg trenes opp i forskjellige militære disipliner, vi må lære om grensen, politimyndighet og vi må kunne bruke utstyret vårt', forteller Thomas. 'Du skjønner, tjenesten der ute er ganske hard. Jeg blir en del av et OPS-rek lag (red anm: Observasjons-rekognoserings-lag) som vi drifter en observasjonspost mot grensen (OP). (Red anm: Norske soldater sitter i et oppvarmet tårn og overvåker norsk-russisk grense.) På stasjonen vil vi også ha diverse militær trening og de ute kan be om støtte fra OPS-rek lag som da rykker ut. Det viktigste for meg er at det er en god tredemølle på den stasjonen jeg havner slik at jeg kan få løpt. Mest av alt ønsker jeg stasjonen Gjøkåsen lengst sør med treriksrøysa Norge-Finland-Russland. Her har jo broen min Andreas tjenestegjort før, den har et godt rykte og mindre vind, men så er det også piss kaldt der,' avslutter Thomas.

Stabsjeger, men særs operativ
Jeg stiller Martin samme innledende spørsmålet som Thomas: Hva gjør du i tjenesten?

Med en gang drar Martin igang en spøkefull tone og svarer: 'Det er begrenset, henger mye på FIS-basis (Red anm: Forsvarets interne datanettverk for hele landet) og chatter, rydder depot osv. Nei hva gjør jeg? Jeg er sambandsassistent i kompaniet.' Jeg prøver å si sambandsmann, men blir raskt rettet. 'Det er bare en sambandsmann i lagene, Jeg driver med samband for hele kompaniet', retter Martin og fortsetter: 'Jeg styrer blant annet satellittsamband og kryptert radiosamband fra kompaniets komandoplass (red anm: hovedkvarter). Det er deilig å jobbe i stab med samband, så slipper jeg å gjøre alt det andre'.

Etter en fantastisk helg i Finnmark og Lappland setter Speiderservice søndag snuten hjem fra Porsangermoen i det Martin gjør siste forberedelser for en 22 kilometer orientering klokken 12. Med minner om hele himmelen i dansene nordlys midt i Finland lørdag kveld og flott speidebrorskap kan jeg vinke forvell til Finmark. Bare en kjøretur til Alta på 3 timer igjen nå!

Skriv ut

Bilde Siste info sommer­leir
Her finner du all praktisk informasjon om leiren 

Bilde Over­booket flagg­borg
Stas å gå i flagg­borgen rundt Skau­gum på 17. mai 

Bilde Stifinner­leir 17-19. juni
Klart for egen sti­finner­leir på Strand­heim 

Bilde Leirens eldste deltaker
70 år og på leir for første gang siden 1987 

Bilde Førere plan­legger i Dan­mark
Program­met for høsten legges 

Bilde Kylling med salat på tur
Auriga har laget mat til kokke­merket 

Hvem-hva-hvor
 

Bilde Siste info sommer­leir
Her finner du all praktisk informasjon om leiren 

Bilde Dagen før dagen - hva skjer i morgen?
Ta imot underet 

Terminliste - Stifinnergutter
Terminliste - Stifinnerjenter
Terminliste - Vandrere
Terminliste - Rovere

Tveterhytta
Bestill Tveterhytta
Lavvúen
Bestill lavvú
Kanoene
Bestill Kano
Gapahuken
Bestill Gapahuken

Gi grasrotandelen til oss Byttetorget Tips oss Lyst til  bli speider?