Vi har fått et nytt nettsted, gå dit.

askerspeiderne.no Byttetorget
Gammel forside
Ny forside
Stifinnere
Roverhula
Intervjuet
Reisebrev
Sommerleir
Arrangementer
Konkurranser
Feltkjøkkenet
Tipshjørnet
Andakten
Om oss
Nyhetsarkiv
Dokumentarkiv
Redaksjonen
Pages in English
RSS
Installer sk i Firefox
 
Reisebrev fra nær og fjern
Bilde 06.01.2013 21:43

Speiding på Falk­lands­øyene
Tekst: Rolf / Foto: Rolf"

Lørdag møtte askerspeiderne.no to av de gamle traverne innenfor speiding på Falklandsøyene. Vi fikk intervjue en lokal speiderleder og krigshelt og sett på speiderhuset.


Unik speiding på andre siden av verden
Utenfor sørspissen av Sør-Amerika ligger Falklandsøyene vakkert til langt ute i havgapet. Her finner en unik speiding der det normale er speiderleir på stranden sammen med pingviner. Dette kunne de lokale speiderlederne Jill og Les Harris fortelle askerspeiderne.no lørdag. Allerde i 1984 begynte de som speiderledere og tok raskt med barn og ungdom ut i naturen. Deres mål var at Stanley-ungdommen skulle bli kjent med naturen rundt seg. Det er kun 20 år siden veiene kom her og det statlige flyselskapet FIGAS fløy den gang speiderne ut til en greslette på en gård før bonden ofte kjørte leirutstyret ned til stranden som kunne være 10-15 kilometers gange unna.

Speiderhus i militærbrakker
Speidergruppen i Stanley (hovedstaden) har fått kjøpe billig noen gamle militearbrakker fra Forsvaret. Her har de speiderhuset sitt vakkert til i utkanten av tettstedet som huser 2500 av øygruppens 3000 innbyggere. Det er britisk speiderarbeid siden dette er et britisk oversjøisk territorium. I dag er det ca 30 bevere, ulvunger og speidere i gruppen. De har aktiviteter i Stanley, reiser på turer og stiller opp på sermonier som sist ved 30 års jubileet for frigjøringen av Falklandsøyene 14. juni 2012. Når det britiske kongehuset er innom besøker de alltid speiderne.

Speiderleder og krigshelt
Les Harris er speiderleder i Stanley. 2. april 1982 var han leder for kraftstasjonen og med i ´Heimevernet´. Argentinerne invaderte Falklandsøyene etter først å ha plassert soldater på Sør-Georgia 15 dager tidligere. Argentina gjorde og gjør i dag krav på øyene som de mener er deres. Han rakk ikke å ta til våpen men han og to-tre andre gjennomførte i løpet av okkupasjonen flere sabotasjer mot Argentinerne. Han og kona bor i dag i det eldste huset i Stanley. Dette er når britene flyttet hovedstaden hit i 1844. Under okkupasjonen i 1982 var huset med 80 cm tykke stenvegger et tilfluktsted og 28 mennesker bodde der. De la murblokker utenfor vinduene og stablet bordplater og bøker innenfor. Flere ganger ble det truffet, men ingen ble skadet. På jobb ble han flere ganger truet av Argentinere med pistol og kroppsvisitert under konflikten.

Pingviner på ´Volunteer Beach´
Verdens mest tilgjengelige kongepingvinkoloni ligger på ´Volunteer Beach´ tre timers kjøring fra Stanley. To av timene humpet vi avgårde i åpent landskap i firhjulstrekkere. Hvor tilgjengelig kan selvfølgelig diskuteres med kun en sivil ruteflyging i uken og lang reise for de fleste av verdens befolkning. Det er fantastisk flott natur på Falklandsøyene så for naturinteresserte speidere er dette et ´mekka´. Artiske dyr som pingviner er tilgjengelige, selv om det må litt innsats til de fleste steder. Med en også spennende historie fra Falklandskrigen som varte fra 2. april til 14. juni 1982. Vi kan anbefale øyene som reisemål. Minefelt og krigsminner finnes over hele østøya.

Les mer fra turen
De siste dagene på Falklandsøyene (godfoto.no 05.01.2013)
Pingviner på Volunteer Beach (godfoto.no 02.01.2013)
Punta Arenas (godfoto.no 29.12.2012)
Temperert i Syd-Amerika (godfoto.no 28.12.2012)

Argentina gjør nytt krav i 2013
Argentina gjør nytt krav på Falklandsøyene (aftenposten.no 04.01.2013)

Skriv ut

Bilde Siste info sommer­leir
Her finner du all praktisk informasjon om leiren 

Bilde Over­booket flagg­borg
Stas å gå i flagg­borgen rundt Skau­gum på 17. mai 

Bilde Stifinner­leir 17-19. juni
Klart for egen sti­finner­leir på Strand­heim 

Bilde Leirens eldste deltaker
70 år og på leir for første gang siden 1987 

Bilde Førere plan­legger i Dan­mark
Program­met for høsten legges 

Bilde Kylling med salat på tur
Auriga har laget mat til kokke­merket 

Hvem-hva-hvor
 

Bilde Siste info sommer­leir
Her finner du all praktisk informasjon om leiren 

Bilde Dagen før dagen - hva skjer i morgen?
Ta imot underet 

Terminliste - Stifinnergutter
Terminliste - Stifinnerjenter
Terminliste - Vandrere
Terminliste - Rovere

Tveterhytta
Bestill Tveterhytta
Lavvúen
Bestill lavvú
Kanoene
Bestill Kano
Gapahuken
Bestill Gapahuken

Gi grasrotandelen til oss Byttetorget Tips oss Lyst til  bli speider?